کارآفرینی یکی از حوزههای لذتبخش برای افرادی است که دوست دارند استقلال مادی و معنوی را تجربه کنند. بسیار کم پیش میآید که افراد، کار کارمندی را دوست داشته باشند؛ زیرا بعد از مدتی به نوعی روزمرگی و خستگی دچار شده و احساس ربات بودن میکنند. در عوض افراد کارآفرین علاوه بر درآمدزایی بالا همیشه از روحیهای شاداب و سرزنده برخوردارند. اگر شما هم جزو افرادی هستید که دوست دارند کسب و کار خودشان را راهاندازی کنند، بهتر است هرچه سریعتر دست به کار شوید و دربارهی کسب و کارهایی که میتوانید راهاندازی کنید، فکر کنید. ما در این مقاله قصد داریم یکی از این کسب و کارها یعنی راه اندازی خط تولید رب گوجه فرنگی را به شما معرفی کنیم.
راهاندازی خط تولید رب گوجه فرنگی کاری پرسود مناسب برای علاقهمندان به کارآفرینی است. ارزش افزوده حاصل از تولید مطابق ارزیابی کارشناسان بسیار قبل توجه است.
گوجهها وارد میشوند!
قبل از اینکه بخواهیم دربارهی راه اندازی خط تولید رب گوجه فرنگی و مراحل آن توضیح دهیم، باید دربارهی مرحلهی قبل از آن یعنی شستشوی گوجهها نکاتی را ذکر کنیم. شستشوی گوجهها به منظور تمیز شدن آنها از هرگونه آلودگی صورت میگیرد. از آنجایی که گوجهها توسط کامیون مستقیماً از محل زمین کشاورزی به محل کارخانه آورده میشوند، دارای خاک و گل بوده و باید این آلودگیها از آنها زدوده شود. البته این کار در حالت عادی به دلیل چسبندگی بالای آلودگیها، به سادگی انجام نمیشود؛ به همین خاطر گوجهها باید قبل از شستشو در کانالهایی خیسانده شوند. بنابراین هر کارخانه دارای خط تولید رب گوجه فرنگی باید کانالهایی را برای خیساندن گوجهها داشته باشد. پس از آن گوجهها توسط نوار سورتینگ به محل شستشو انتقال داده میشوند. در این فاصله افرادی حضور دارند که گوجههای گندیده و نامرغوب را از نوار نقاله جدا میکنند.

گوجهها باید گرم شوند!
در خط تولید رب گوجه فرنگی وقتی گوجهها از مرحلهی شستشو با موفقیت عبور کردند، باید توسط دستگاه خردکن ریز ریز شوند. این کار سبب میشود تا در مراحل بعدی راحتتر مورد فرآوری قرار گیرند. بعد از اینکه خردکن گوجهها را به قطعههای کوچک تقسیم کرد، دستگاه پری هیتر به آنها گرما میدهد. این گرما سبب میشود که قسمتهای مختلف گوجه مانند پوست و دانهها راحتتر از گوشته جدا شود. گرمادهی به گوجهها به دو روش کلد بریک و هات بریک انجام میشود. از روش هات بریک برای گوجههای رسیده و قرمز استفاده میشود و از روش کلد بریک نیز برای گوجههای نارس. در روش هات بریک دما 90 درجه است اما در روش کلد بریک دما حدود 75 تا 80 درجه است. دمای بالا سبب میشود تا رنگدانههای قرمز پوسته نیز از آن جدا شده و وارد آب گوجه شوند و آن را قرمزتر کنند.
آب گوجه تصفیه میشود
تا اینجای خط تولید رب گوجه فرنگی آب گوجهها به دست آمده است و اگرچه دانه و پوسته و گوشته دیگر به هم چسبیده نیستند، اما هنوز مورد تصفیه قرار نگرفتهاند. دانهها و پوسته نمیتوانند وارد محصول نهایی رب شوند، زیرا علاوه بر ظاهر نامناسب، به علت ترکیباتی که دارند موجبات فساد رب را فراهم میکنند؛ به همین خاطر صافی دو مرحلهای وظیفهی تصفیه آب گوجه را انجام میدهد. این صافی در مرحلهی اول بخشهای بزرگتر مانند پوست و دانهها را از طریق سوراخهایی با قطر 1 میلیمتر فیلتر میکند. در مرحلهی دوم نیز برای رقیقتر کردن آب گوجه از سوراخهای ریزتری با قطر 0.6 میلیمتر استفاده میشود. آب گوجه به دست آمده در مخزنی به نام مخزن نگهدارنده ذخیره شده تا به تدریج وارد مرحلهی نهایی تولید رب شود.
دانهها و پوسته نمیتوانند وارد محصول نهایی رب شوند، زیرا علاوه بر ظاهر نامناسب، به علت ترکیباتی که دارند موجبات فساد رب را فراهم میکنند؛ به همین خاطر صافی دو مرحلهای وظیفهی تصفیه آب گوجه را انجام میدهد.
رب گوجه آماده است!
در مرحلهی آخر خط تولید رب گوجهفرنگی از دستگاه تغلیظکننده استفاده میشود. این دستگاه وظیفه دارد آب گوجهی رقیق را تحت فشار بالا و در شرایط خلاء به مایهی رب تبدیل کند. در مرحلهی تغلیظ پخت گوجه فرنگیها در دیگهایی که بول نامیده میشوند، صورت میگیرد و پس از آن غلظت آنها افزایش مییابد. اگر راه اندازی خط تولید رب گوجه فرنگی برای حجمهای بالای تولید رب انجام گرفته باشد، از روش مداوم تحت خلأ و در غیر این صورت از روش غیرمداوم استفاده میشود. در روش مداوم دستگاه تغلیظکننده به صورت شبانهروزی در حال فشردهسازی است تا بتواند پاسخگوی حجم بالای تولید باشد. بعد از مرحلهی تغلیظ در حد مورد نیاز به ربها نمک زده میشود و پس از آن رب به دست آمده در حرارت 85 الی 90 درجه سانتیگراد تحت عمل پاستوریزاسیون قرار میگیرند.
قوطیهای رب روانهی بازار میشوند
در این مرحله از خط تولید رب گوجه فرنگی وقتی قوطیها به اندازهی کافی توسط دستگاه پرکن خطی 2 یا 3 پیستونه، از رب پر شدند، پلمپ شده و توسط قوطی شور تمیز میشوند. سپس لیبلهای مربوطه یا تبلیغات به بدنهی آنها چسبانده میشود و در نهایت با دستگاه جت پرینتر مشخصات محصول شامل شناسهی تولید، تاریخ تولید و انقضا، قیمت و… بر روی آنها درج میگردد. در پایان نیز قوطیها در بستههایی با تعداد معین توسط دستگاه شیرینگ پک بستهبندی میشوند تا به صورت عمده وارد بازار شوند. حال که با مراحل مختلف راه اندازی خط تولید رب گوجه فرنگی آشنا شدید، میتوانید با آگاهی بیشتر نسبت به کسب و کار آیندهی خود تصمیم بگیرید.